6 Eylül 2017 Çarşamba

JAPONYA'da ZAMAN

Binaları ile baş döndüren Tekno şehir Tokyo'da "zaman" başka türlü yol alıyor !




Siz seyirci kalıp izleyebilirsiniz de zamanı, içinde olup unutabilirsiniz de, bu tamamen seçimlerinize bağlı.

Tokyo'da da her yabancı şehirde olduğu gibi yapacağınız klasik rotalar var, Saraylar, müzeler, tapınaklar, belki bir No gösterisinin bileti, Dünyanın en pahalı 6. caddesi Ginza'daki inci dükkanları yada hediyelik eşyacılar, illa ki Sushi, Tokyo körfezinde bir restaurant gemide akşam yemeği ve bir binanın 47. katından Tokyo'yu fotoğraflamak gibi :)
Bir de gerçek Tokyo'nun hallerini düşürebilirsiniz anılarınıza fotoğraf makinanızla; uykunuzdan feragat edip, sabah 4'de yollara düşüp, Tokyo Balık Pazarını (Tsukiji Market) dolaşırsınız örneğin. Deklanjöre o kadar çok basarsınız ki- gerçek hayata döndüğünüzde kahvaltı saati bitmek üzeredir Tokyo'da...

Ada Ülkesi Japonya, Balıkçılık konusunda derya deniz :))





                 Açık arttırmadaki telaş 

Yabancıların -daha doğrusu ellerinde fotoğraf makinaları ile turistlerin- girmesi yasak olduğu için gizli saklı alınan birkaç resimden biri açık arttırma bölümü.

Meiji Jingu Tapınağında geleneksel bir "Japon Düğünü" yakalanırsa objektifinize, yine son derece şanslısınız. Hele hele iki ayrı törene şahit olursanız iki kat şanslısınız.





Meiji Jingu Tapınağındaki Geleneksel Düğün Törenleri

          Meiji Jingu Tapınağı - Shinto Shrine  


Pirinç ve tahıl tozundan yapılan Japon içkisi Sake'nin konulduğu variller

Şintoizm Japonya'ya özgü Budizm yani Japonya'da Budizm, Şintoizme dönüşmüş durumda ve Meiji Jingu Japonya'daki en büyük ve en çok ziyaretçi akınına uğrayan Şinto Tapınaklarından biri.



Çocukluğunuza geri dönmek istediğinizde size en iyi cevabı verecek olan Tokyo Disney :))



         Ginza'daki Kabuki Tiyatrosu Binası 

Kabuki : “Ka" müzik-saz, “Bu” dans-oyun ve “Ki" beceri-ustalık demek Japonca.   
Kabuki'nin ilk oyuncuları bir grup kadınmış, fakat 1600'lü yıllarda hüküm süren Tokugawa Shogunluğu kadınların sahneye çıkmasını ahlaksızca bulduğu için yasaklamış ve Meiji dönemine kadar kadınlar sahnede rollerini alamamışlar, dolayısıyla, kadın rollerini de erkekler oynamış. Kadın taklidi yapan erkek oyunculara -bizdeki Zenneye karşılık gelen- Onnagata denirmiş. Ancak, Kabuki halk tiyatrosunda sergilenen oyunlar din etkisinden kurtuldukça tahrik edici dansların, hareketlerin ve konuşmaların sergilendiği oyunlar haline dönüşmüş ve bu defa da iki erkeğin birbirine yakınlaşması ahlak dışı sayıldığından oyunlar 1652 yılında tümden yasaklanmış.
 

                                  Asakusa Tapınağı
 
Görüntüsü gece olunca değişen "Tekno Tokyo" 

Tokyo'nın gece görüntüsü gündüz renklerinden oldukça farklı. Japonya'nın sadeliği ve ağırbaşlılığı gidiyor, yerini başka bir Kıta'da başka bir şehirde olduğunuz yanılsaması yaratan görüntüler kaplıyor, bütün binalar rengarenk reklam panolarına dönüşüyor gece inmeye başlayınca şehre.
Renk cümbüşü, kalabalık ve karmaşa öznesi oluveriyor Tokyo'nun. Baş döndürücü Tekno Tokyo ile ahbaplığınızı ilerletiyorsunuz geceleri ister istemez.

Tokyo'da başınıza gelecek en değişik aktivite ise Kaligrafi yada İkebana öğrenmek ve bir çay seramonisinde bulunmak :) 
Çay seramonisinde sunulan ilk hasat yeşil çay'ı içmemek son derece ayıp sayılacağından ne yapıp edip bitirmeniz gerekiyor!   


Kaligrafi ile isminizi yazabildiğinizde katıldığınız bir saatlik kursu bitirmişsiniz ve hafiften Japonca öğrenmeye başlamışsınız demektir.


Kaçıncı katta olursanız olun Tokyo'yu yüksekten seyretmenin tadına doyulmuyor.

                  Tokyo Kulesi


 

 

 
 
 

 

 

 

Itsukuskima Adasında,(Tapınakları yüzünden  Miyajima Adası olarak bilinmekte daha çok) ya da Miyajima Adasında yanınıza gelen bir ceylan, çantanıza kafasını uzatıp yiyecek aradığında hazırlıklı olmalısınız, illa ki ceylanın hoşuna gidecek bir parça yiyecek bulunmalı cebinizde. Özgürce dolaşan geyiklerle kuracağınız dostluk japonya seyahatinin en renkli zamanları olacaktır, tabii fotoğraf karelerinizin de. 

Adaya ayak basar basmaz her yerde Geyikler için konulmuş uyarı levhaları var: "Dostça ve nazik davranmanız konusunda" …

*** Fotoğraflar ;  nAifctarafından  Mayıs 2009 tarihinde Tokyo'da çekilmiştir ... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder