12 Haziran 2012 Salı

CASA BATLLO ve GAUDI

Barcelona’daki son günümüzde Poble Espanyol ile yine bir Gaudi imzası olan Casa Batllo'yu gezdik. Sabah çok erken uyandık, kahvaltıdan sonra - kahvaltı salonu yine oldukça yoğun yumurta kokuyordu bu nedenle alelacele çayımızı yudumladık ve attık kendimizi Barcelona sokaklarına. 

Yolumuz önce Casa Batllo nam-ı diğer Kemikler Apartmanına. 

Gaudi'nin 1906 yılında bitirdiği bu bina, Casa Mila, La Sagrada Familia ve Parc Güell ile birlikte Barcelona'ya kişiliğini kazandırıyor. Zaten Barcelona Gaudi demek, Gaudi de Barcelona. Biri olmasaydı diğeri de olamazdı muhtemelen o kadar birbirlerine aitler. Bir de Dali, Picasso ve Miro katılınca aralarına - zaman zaman - Barcelona, sadece Katalanların değil, insanlığın en büyük sürrealist kentine dönüşmüş. Kendini bile heyecanlandıran varoluş öyküsünü binalara yükleyerek :)) 


Aslında bina 1877 yılında Gaudi’nin hocası olan Emilio Sala Cortes tarafından inşa edilmiş, daha sonra evi satın alan Batllo ailesi Gaudi’den binayı sıradışı hale getirmesini hatta yıkmasını ve yeniden yapmasını istemiş. Ancak Gaudi binayı yıkmaya karşı çıkmış ve mevcut hali ile hayal gücünü ve yaratıcılığını kullanarak yeniden inşa etmiş. 





1906 yılında tamamlanan Casa Batllo, dış ön cephesinin kemik görüntüleri , ilginç demir balkon korkulukları, ejderha görünümlü çatısı ve Gaudi'nin kullandığı cam, kırık seramik parçaları, taş ve geri dönüştürülmüş malzemeler ile olağanüstü görsellikte bir mimariye dönüşmüş. 








Çatının hareketli bacaları ve Ejderha kuyruğunu andıran tasarımı seramik ve taş malzemelerin renk geçişleri ile büyülenirken Barcelona manzarasını seyretmeye fırsat kalmıyor maalesef :)) Çatının Kapadokya’yı hatırlattığını belirtmeliyim Anadolu severlere :)) 

2005 yılında Unesco Dünya Mirası Listesine girmiş olan Gaudi’nin  diğer eserleri ile birlikte.

Evin içi ise en az dışı kadar heyecan verici masa, kapı, pencere, sandalye, merdivenler ve tavanla dolu. 
   



Hiç bir detayı atlamamak daha doğrusu kaçırmamak gerek; yerler, tavanlar, duvarlar,mobilyalar herşey sürrealist bir dünyanın içinde dolaştırıyor. 





Bazen bir balinanın içinde olduğunuz hissine kapılıyorsunuz :))


Bazen etrafınızı Nautilustler sarabiliyor :))


Evin içinden dış cephenin görünüşü 



Dış arka cepheye açılan korkuluklar bile hareketli olduğu kadar yuvarlak hatlı, keskin sınırlarla belirlenmemiş, evin tamamı bu anlayış ile inşa edilmiş zaten. 

Casa Batllo’nun arka cephesi 





Herşeyi görmek ve fotoğraflamaya çalışmaktan yorulunca soluğu Casa Batllo’nun hediyelik eşya dükkanında alıyorsunuz ve alışveriş yine her zaman olduğu gibi dinlendiriyor :)) 


***Fotoğraflar; nAifce ve erikhirsizi.blogspot.com tarafından Casa BATLLO’da çekilmiştir...