14 Nisan 2015 Salı

İSTANBUL'un LEYLEKLERİ

İSTANBUL'UN LEYLEKLERİ
Ömerli Sırapınar Köyü

Ömerli Sırapınar Köyü'nün en büyük özelliği -çok bilinmese de- İstanbul'un göçmen kuşlarından Hacı Leyleklerin küçük bir topluluğuna ev sahipliği yapıyor olması... 




Leyleklerin yolunu gözleyen biri olarak, İstanbul'u mesken tutan yazlıkçı Leyleklerin Sırapınar Köyü'nde ikamet ettiğini -yeni-bir yıl önce öğrendim, Ömerli'ye haftasonları gitmeye başladığımızdan beri.
Oysa ki, Hırvatistan'da Cigoc'u, Macaristan'da Nagybojam'ı, Almanya'da Rühstadt'ı, Romanya'da Andrid'i biliyordum- bu liste uzar gider-  Polonya'nın dünyanın Leylek başkenti olduğunu öğrenmiştim ama, Sırapınar Köyünü bilmiyordum. 
Geçen sene Leylekler üzerine araştırma yaparken, 2011 yılında Bursa Eskikaraağaç Köyü'nün de, Avrupa Leylek Köyü listesine alındığını ve her yıl burada "Leylek Festivali" yapıldığını okudum,öğrendim,şaşırdım, çok sevindim ve paylaştım.




Osmanlı Döneminde, 19. yy'da Bursa'da "Vakf-ı Gureba-i Laklakan" adında yaşlı ve sakat Leyleklerin bakıldığı "Garip Leylekler Vakfı" olduğunu biliyormusunuz peki?



Biz Leyleksever bir toplumuz; geliş gidişlerinin çok farkında olmasak da, gördüğümüzde seviniriz ve uğur sayarız...  



Çoğu zaman yaz tatili için Bodrum yollarına düştüğümüzde 9-10 saatlik yolda sadece Leylek bulmaya çalışır, göremeyince hevesimi dönüş yoluna saklar, dönüş yolunda da Yalova'ya gelip hala bir tane bile Leylek görememişsem, gözlerimde biriken yaşları silmek ve teselli etmek de kızıma kalır... 
Gerçek Sevgi böyle birşey işte; "Heyecan duyarsın, sabredersin, umud edersin, beklersin, bir şans daha verirsin, gelmeyeceğini anlayıp, hayal kırıklığına uğradığında seni gerçekten seven en yakınındaki teselli eder, teselli etmesine izin verirsin"




Ömürleri boyunca kaç Bebek getirdiler İstanbul'a kimbilir, üstelik kaçı kız, kaçı erkekti acaba... 






Ne zaman Leylek görsem bilirim o sene sırt çantamla yollardayım... 
Mart ayından itibaren Gökyüzünü izleyin, Nisan sonu-hatta Mayıs başına kadar ki sürede göçleri devam ediyor Beyaz Leyleklerin, başınızın üzerinden uçarken, görmek istediğiniz Ülke'yi yada Şehri yüreğinizle söylemeyi unutmayın, içlerinden biri duyar nasıl olsa :))