13 Nisan 2021 Salı

ORTA AVRUPA'dan YENİYIL MANZARALARI


Yılın en neşeli, rengarenk ve hoş kokulu zamanlarıdır Orta Avrupa'da Aralık ayı. Işıl ışıl çam ağaçları, sıcak punch ve tarçınlı kurabiyeye bulanan şehir; neşeli, ellerinde paketlerle koşuşturan insanlar yada İsa'nın doğumunu kutlamaya hazırlık yapan hristiyan alemi vardır aralık ayında Avrupa'da, bir de bu görüntüleri fotoğraflamaya çalışan turistler etrafta :))

Portakallı sıcak Punch içip aralarına karışmak, daha önce hiç tatmadığınız lezzetlerden tatmak-trdelnik yada Kürtöskalaks gibi-, Noel tezgahlarından elişi giysi-oyuncak-mum-sabun-ev eşyaları, çam ağacı süsleri seçmek, kitaplar, el yapımı defterler, kalemler ve şehrin kimliğine ait objeleri sevdiklerinize hediye etmek yada kendinizi şımartmak adına kendinize almak, yeni bir yıla başlarken.
Çok keyiflidir Noel Pazarları. Kasım ayının 15'inden sonra Avrupa'da şehirler Noel'e bürünür.

Noel Pazarlarının en iyilerinden Strasbourg, Nürnberg, Viyana, Aachen, Lille, Dresden, Brüksel, Köln, Manchester, Zürih ve Prag sayılabilir. 

Yıllar içinde Viyana, Dresden, Paris ve Eurodisney, Salzburg, Prag, Karlovy Vary, Budapeşte ve Amsterdam'daki Noel Pazarlarını gezen biri olarak "Şehri; mevsimsel renklerle ve kokularla keşfetmeyi sever bir Şehirkolikseniz" mutlaka Noel zamanlarını da görmenizi öneriyorum bir şehrin.

Hatta, yılın her mevsimi, içinde bulunduğu zaman Noel zamanıymış gibi davranan Alman "Rottenburg ob der Taube" Kasabasını da listenize üst sıralarda bir yerlere eklemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.  

Hayat; verdiğiniz küçük molalarda; ruhunuzdaki alışlar ve verişler üzerine kurulu aslında. Ruh'a iyi gelenlerin peşini bırakmamak gerekiyor. Her seyahat, hayata verdiğimiz küçük bir mola esasında. Koşturmacayı, günlük hayatın karmaşasını, sorumlulukları, yükümlülükleri, işyerindeki ve evdeki "saat" olgusunu bir kenara bırakıp, ruhun dinlendiği zaman aralığı seyahatler. Noel zamanı Prag yada Dresden'de Noel Pazarı dolaşmaktan daha büyük bir alışveriş olamaz ruhunuz için, hayatınızda bu molayı vermeniz dileği ile...   

BUDAPEŞTE'de NOEL






Budapeşte'de Starbucks

Kürtoskalacs çörek 











AMSTERDAM, VOLENDAM ve EDAM'da NOEL


















VİYANA'da NOEL




SALZBURG'da NOEL





PRAG'da ve KARLOVY VARY'de NOEL








Trdelnik çörek


Karluv Most ( Charles Bridge )
 

Karlovy Vary-Puff Hotel Cafe 




Noel Pazarında Trdelnik 

Thun Kilisesinin önünde yani eski şehir meydanında kurulan Noel Pazarı 






Cama bile yazılan Dora & Michelle aşkı :)) 

Karluv Most üzerinde caz eşliğinde Noel sabahı

DRESDEN'de NOEL