29 Ağustos 2015 Cumartesi

YERYÜZÜNDEKİ CENNET ; HALLSTATT

Bazı şehirleri anlatmak başlangıçta oldukça zorlar. İlk cümleyi bir türlü kuramam hatta ilk cümle için birkaç gün harcadığım olur. Ama, ilk cümle ortaya çıkar çıkmaz da, şehrin hikayesi kendiliğinden dökülür saçılır etrafa, tadına doyum olmaz. 

Salzburg'dan yola çıktığımızda yol boyu Avusturya'nın Alp Dağlarına yaslanan eşsiz güzellikte doğasını seyredeceğimizi ve beynimize müthiş karelerin yerleşeceğini biliyordum ama bu kadarını da asla tahmin etmiyordum. Bir yol ancak bu kadar romantik olabilirdi. 

Bir yanda Alp dağları, bir yanda tipik balkonları pembe çiçekli, dik çatılı ahşap dağ evleri, bir yanda Avusturyalı'ların şezlongları ve karavanları ile etrafında renkli görüntüler oluşturduğu göller. 
Salzkammergut Göller Bölgesi; rotamız Salzburg'dan Hallstatt’a.







Aracımızın camına yapışmış mümkün olduğunca çok çok çok fotoğraf çekmeye çalışırken, bir yandan da güzergahımıza ait notları gözden geçiriyorum, derlediğim bilgilerin hepsinde ortak nokta buranın "Yeryüzündeki Cennet" olduğu yönünde.  Hayalinizde nasıl bir Cennet var bilemiyorum ama, Hallstatt'ı gördükten sonra eminim Cennet anlayışınızı Hallstatt'a göre tekrar belirleyeceksiniz.

Hallstatt; eski bir Tuz Kasabası aslında, dünyanın en eski tuz madeni burada. Tuz madenini tur programının kapsamında ekstra ücret ödeyerek dolaşabiliyorsunuz. 

Hallstatt, ilk yerleşimcileri olan Tuz Madencilerini unutmamış, Kasabanın girişinde naif bir Heykelle anıyor bu bölgeye zenginliğini de kazandıran Madencileri.


Kasaba Hallstattersee Gölünün kenarında kurulmuş, Dünyadaki Cennet görüntülerini deklanşöre ard arda basıp, sabitlemeye çalışırken, nefes kesen manzarayı kaçırmamak için de bulunduğunuz noktaya demir atıyorsunuz adeta. 

Göldeki hayatlar; narin ve zarifçe yanınıza yaklaşırlarsa muhtemelen elinizde bretzel var demektir :)) Doğadaki dengeleri bozmamak adına bretzellerden vermemeye çalışıyorsunuz ama, o kadar ısrarcılar ki dayanamayabilirsiniz :)) 



    Bu ilgi aslında yiyeceklere :))


Birinci ve İkinci Dünya Savaşında hayatını kaybeden Hallstatt'lı askerler için yapılmış olan anıt duvar.



Kasaba zengin madencilerin evleri ve yol boyu birbirinden renkli görüntüler oluşturan dükkanlar ve cafe-restaurantlar ile cıvıl cıvıl.   


Hallstatt'daki en ilginç dükkan olan Antikacı Dükkanı ve dışında sergilediği eskiler.



Meydandaki doğal su kaynağından akan içilebilir buz gibi kaynak suyu


Ara sokaklarda kaybolmak yerine, zamanı unutmak ve bu cennette kalarak, kendinizi bulmak telaşına düşüyorsunuz.  


 

 

Hallstatt'ın çok küçük bir mezarlığı var ve yeterli yer olmadığından "her 10 yılını dolduran mezar"ın içinden kemikler çıkartılıyor, temizleniyor, güneşte beyazlatılıyor ve aile isimleri işlenerek, çeşitli motiflerle de süslenerek Katolik Kilisesindeki "Beinhaus" yani, "Kemik Evinde" depolanıyor taa ki 1970'li yıllara kadar. 1970'li yıllarda "Yakılma" Katolik Kilisesi tarafından onaylanınca kemiklerin çıkartılıp yenilere yer açılması uygulamasından vazgeçiliyor.  

                 Kemik Evinin tabelası
   
 

Katolik Kilisesinin bahçesindeki son derece düzenli ama, bir o kadar da küçük Hallstatt mezarlığı

            Kemik Evinde depolanmış Kemikler

Süslemek için yapılmış renkli boyalı motifler "içinde bulunduğunuz durumu" sempatikleştirip, "olabilirlik" düzeyine getiriyor. Altın dişi duran tek örnek olan süslü kafatası ise sıradanlıktan çıkartıp,neşeli ve kişiye özel kılıyor... 
Beinhaus artık tamamen turistik hizmet vermekte :))  




"Okul çantası şeklindeki gazetelik" gibi detaylarla sizi kendine başka türlü bağlıyor bu eski Madenci Kasabası :))


            Hallstatt'lı Oyuncaklar

 

 

 

 

Sadece evleri değil, etrafta yetişen bitkileri de son derece zarif.

Avuç içi kadar Hallstatt da çok hoş Restaurantlar var; hem geleneksel Avusturya mutfağından, hem de Dünya mutfağından tadımlar yapabilirsiniz.

Tabii bir Türk Dönerci de var Hallstatt'da :))

            Hallstatt'daki Dönerci  

Yol boyu çok hoş hediyelik eşya dükkanlarından yapacağınız en Hallstatt'a özgü alışveriş "Tuz" olacaktır hiç kuşkusuz.


Ancak, "Şehri; koleksiyonlarda biriktiren bir Şehirkolikseniz" aynı benim gibi, buzdolabı magneti, baykuş ve dikiş yüksüğü koleksiyonlarınıza son derece Hallstatt'lı parçalar kazandırabilirsiniz.

"Mozart'ın Avrupa Köyleri" turu çerçevesinde bir günümüzü geçirdiğimiz Hallstatt, aynı Karlovy Vary ve Amsterdam gibi görür görmez kanıma işleyenlerden. 

Bütün Şehirkolikler yada Gezginler için kaçırılmaması gereken bir yeryüzü parçası :))  
Hele de Çinlilerin de dayanamayıp birebir kopyasını kendi Ülkelerinde inşa ettikleri düşünüldüğünde :))

*** Fotoğraflar nAifce tarafından Temmuz 2015'de Hallstatt'da çekilmiştir.