16 Ocak 2015 Cuma

TARİHİN KARA DELİKLERİNDEN BİRİ; TEREZİN

Eğer, HİTLER girmiş olduğu yetenek sınavının sonucunda Viyana Güzel Sanatlar Akademisini kazansaydı ve Ressam olsaydı 1930'lardan sonra özellikle Avrupa ve Dünya nasıl şekillenirdi acaba? 

Keşke yeteneği olsaydı da Ressam olsaydı, ya da keşke kazanamadığı zaman etrafa vereceği zararı görebilecek bir komisyon değerlendirseydi sınav kağıdını Adolf'un. 

Avrupa'nın en büyük utancı "Nazi Kampları” Savaş; zaten yeryüzüne hiç yakışmıyor,
Naziler de bir illüzyon sanki, yaşlı kıtadaki göz yanılsaması. "Nazi Ölüm Kampları" ise tarihteki kara delikler.


İşte bu Karadeliklerden biri Terezin...


Kasaba da ilk hissedilen suçlu bir sessizlik içinde olduğu. Sessizlik o kadar büyük ki- yas tutmakta Terezin ve yaşanmaması gerekenleri yaşamış olmaktan dolayı ağırlaştırılmış müebbete mahkum etmiş kendini. 

Yaşama ait değil kısaca ölüme ait varlığı. 



Aslında toplama kampı olarak görev yapmış bir kamp burası.

Kampın girişinde Hristiyanlıkla Yahudiliği biraraya getiren Haç ve Davut Yıldızı karşılıyor gelenleri. Çoğu meçhul olan Yahudi asker mezarlarının üzerindeki taşlar durumu iyice trajediye dönüştürüyor. 

Yahudilikte mezara çiçek bırakma adeti yok, onun yerine mezarın üzerine sol elle bir parça taş bırakıyorlar. Taş koyma ritüelinin bir nedeni de mezarın yenilenmesini sağlamak. Eski zamanlarda mezartaşı olmadığı için mezarlık ziyareti yapanlar bir parça taş bırakarak mezarın yenilenmesini sağlıyormuş çünkü.



Çalışma Kamplarının kapısında yazılı olan  "Arbeit Macht Frei" "Çalışmak Özgürleştirir" tabelası Terezin'de de var.

Yahudilere umut vermek için mi yazılıdır acaba? 


Nazi Toplama Kamplarının Listesi 


Terezin; 1780-1790 yılları arasında Avusturya İmparator'u Joseph'in talimatıyla annesinin adına ithafen -Theresienstadt-olarak kurulmuş, 2. Dünya Savaşında, (1940-1945 arası) maalesef Gestapo ele geçirmiş ve Nazi Toplama Kampı olarak kullanılmış.    


Kampa gelecek "Denetleme"lerde kullanılmak üzere konulmuş olan sobalardan biri, maalesef asla kullanılmamış, zaten boruları da yok. 


Ranzalarda boylamasına değil, enlemesine yanyana yatıyor Yahudiler, sığabilmek için yataklara ve odaya. 


Yahudilere tahsis edilen dolaplar. 


Revir olarak kullanılan bölüm


Yine olası "Denetleme"lerde kullanılmak üzere yapılmış lavabolar.


Hiç kullanılmamış gibi yepyeni ve tertemiz durmalarının nedeni gerçekten de hiç kullanılmamış olmaları. Sadece göstermelik yapılmışlar, zaten boru bağlantıları da yok.


Yahudi'lerin elbiselerini yıkadıkları kazanlar.



Suçluları ! ya Kurşuna diziyorlar ya da bu sehpada İdam ediyorlarmış.


Terezin'de bir de Müze var, fotoğraf çekmek yasak, beyninize kazınıyor görüntüler zaten. En etkileyici bölümlerden biri kampta kalan Yahudi çocukların yapmış olduğu resimlerin sergilendiği bölüm, bir de Zyklon B Kapsülleri (zehirli gaz ). 

Terezin bir Toplama Kampı olduğu halde insan gördükleri karşısında insanlığından utanıyor ve "Yahudi Soykırımını" yapan gaz odalarının olduğu Ausschwitz gibi Nazi Ölüm Kamplarını düşünemiyor bile…  

Avrupa, 1939-1945 arasında yaşananları açıklamakta zorluk çekecek gelecek nesillere. 

 ***Fotoğraflar; nAifce tarafından 13.12.2014 tarihinde Terezin Nazi Kampında çekilmiştir