9 Mayıs 2012 Çarşamba

MUSEUM OF COMMUNISM yada KOMÜNİZM MÜZESİ

Afişini, Prag Kalesi ve St.Vitus Katedralinin olduğu bölgeden, Charles Köprüsünü geçip Old Town’a (Eski şehir meydanı) ulaşmaya çalışırken gördüm, hemen fotoğrafladım ve planlarımın arasına alelacele ekledim.

Prag'daki son günümde büyük bir hevesle sırt çantam ve fotoğraf makinamla düştüm yollara, yanımda yol arkadaşım sevgili yeğenim. 

19 Haziran Pazar sabahı, Prag'da karşıma çıkan hiç kimse bilmiyordu sorduğum adresi, elimdeki broşüre en az bana baktıkları kadar yabancı bakıyorlardı. İstanbul'da bir müze sorsam da aynı tepkiyi verirdi muhtemelen, o sabah karşıma çıkan Praglı'lar. O kadar bihaberdiler şehirlerindeki müzeden anlayacağınız. Aslında birşeylerin kurgusu yanlıştı, birşeyler tuhaftı ama , adlandıramıyordum, müzeyi gezdikten sonra anladım. 


Yana yakıla bulmaya çalıştığım müze, Komünizm Müzesiydi. 
Kendi imkanlarımızla bulduk, daha doğrusu bina çıktı karşımıza bir anda. Broşüründe adresi, "hemen Mc Donald's'ın üstünde" , "Casino'nun karşısında" gibi ironilerle tarif edilmiş bu müzenin adının neden "Kahrolsun Komünizm" olmadığını anlayamadım dolaştıktan sonra. 

Müze, köhnelikten, isteksizlikten ve müşterisizlikten çok kalmaz kapanır muhtemelen. 

Müzeyi gezerken insanın aklına takılan soru şu: madem Ruslar ve zorla getirdikleri Komünizm bu kadar kötüydü, neden 40 yıl seviştiniz ?  Neden direnmediniz ve kurtulmadınız ? Neden arkasında durmadınız Üniversite Öğrencilerinin ? Kendini yakan ve 1. Meşale diye imza atan Jan PALACH'ın neden arkasında değildiniz ? Neden özgürlüğünüz için mücadele etmediniz ?Aslında, belki de haklısınız, sizin Mustafa Kemal'iniz yoktu. Kurtulmak için 40 yıl beklediniz .

Komünizm Müzesi 
Adres 
Na Prikope 10 
110 00 , Prag 1 











Jan PALACH - Üniversite Öğrencisi. Vaclevske Meydanında kendini yakarak
Rus Direnişini başlatan Üniversite talebesidir




*** Fotoğraflar ;  nAifce ve Sevgili Yeğeni tarafından 2011 Haziran Ayında Prag'da çekilmiştir ...