26 Temmuz 2012 Perşembe

SALZBURG NOEL PAZARI



Avusturya'yı dolaşanların büyük bir kısmı Viyana'yı tek geçer hatta, Avrupa genelinde bile Viyana'yı ilk üç içinde sıralamaya sokanlar vardır. Oysa ben oyumu Salzburg'tan yana kullananlardanım. Bu çok eskilere dayanan bir karar. Henüz tek basamaklı sayılardayken yaşım, "Neşeli Günler " müzikalini seyretmiş ve müziklerinin yanısıra, filmin çekildiği yerlere de hayran kalmıştım. Bir gün Salzburg'u göreceğime söz vermiştim kendi kendime, hem de çocuk gözüyle ve çocuk sözüyle.

Yolum Noel zamanı Salzburg'a düşünce çok küçük bir çocukken verdiğim kararın doğru olduğunu yaşayarak ve görerek kanıtlamış oldum aynı zamanda kendime. 

Bence kesinlikle Salzburg :)) Viyana da hoş bir şehir hakkını yiyemem. Ama Salzburg  büyülü ve şık hele Noel için kurulmuş olan pazar yerleri çok yakışmış bu şehre. Masal şehrinde dolaşıyorsunuz sanki. Renkler, kokular, ışıklar. Herşey büyük bir uyum içinde. 

       
Salzburg Kalesi 

Dükkanların Noel görüntüleri sizi vitrinlerine yapıştırıyor adeta. Kendinizi alamıyorsunuz. Üstüne üstlük bir bakıyorsunuz satıcı ile sıkı pazarlıklara girişmişsiniz.
Bütün mevsimlerin Salzburg'a çok yakışacağını düşünüyorum ama Aralık ayı kar ve Noel pazarları başka türlü yakışıyor bu zarif kente. 



Siz de "Şehrin Mevsimini Yaşamayı Sever Şehirkoliklerdenseniz " Aralık ayında hazırlayın bavulunuzu Salzburg'a doğru. Noel Pazarında dolaşın, mum alın, sabun alın, çukulata ve şekerlemeler alın, çam ağacı süsleri, kapı süsleri alın, tahta oyuncaklar alın, yada oyuncak ayılar, olmadı sıcak punch için, alışveriş yapın daracık sokakların çok ünlü butiklerinden, yorulunca Mozart cafe'de soluklanın, hala zamanınız kaldıysa şehrin merkezinde kurulan buz pateni sahasında kayan çocukları izleyin, kaymak isterseniz kiralayın bir çift paten ve siz de kayın - kendinizi mahrum bırakmayın (ben cesaret edemedim ama, sizi yüreklendiriyorum bu konuda)  ve bütün bunların sonunda kendinize tirol şapkaları satan şık dükkanlardan birinden bir tirol şapkası hediye edin. Şımartın kendinizi :)

Salzburg iyi bir seçim.








Şehrin merkezinde kurulmuş olan Buz pateni sahasındaki görüntüler çok renkli. Özellikle çocuklar kaymayı öğrenirken kullandıkları penguenler ile hoş kareler oluşturuyorlar. 


                                            
Salzburg, Avusturya’lı besteci Amadeus Mozart’ın doğduğu şehir olmasıyla da önem kazanıyor. Sokaklarda Mozart eşlik ediyor, her dükkandan yada cafeden müziği geliyor ruhunuza. Doğduğu ev de Müze olarak kullanılıyor. Avusturya’da Mozart Cafeler de popüler ve bir diğer popüler hediyelik Mozart çukulataları.   


*** Fotoğraflar ;  nAifce tarafından 2008 Aralık Ayında Salzburg - Avusturya'da çekilmiştir ...