9 Ocak 2015 Cuma

PRAG'ın KAHRAMANLARI


Aslan Asker Svejk'ın Birinci Dünya Savaşında başından geçen tuhaf hikayeleri anlatan yazar Yaroslav HAŞEK ne yazık ki kitabı istediği sonla tamamlayamadan -4 cild yazabilmiş-yakalandığı tüberkülozdan kurtulamamış ve hayata veda etmiş. Belki Kitap, yazarının düşündüğü gibi 6 cild olamamış ama, savaş karşıtı ilk kahramanı yaratması, pek çok yazarın yeni kahramanlar yaratmasına ve hatta daha ünlü romanlar yazmasına ilham kaynağı olmuş.  


Aslan Asker Svejk ile sadece Prag'da değil Karlovy Vary'de de karşılaştık, bir bankta oturmuş Tepla nehrini seyrediyordu gördüğümüzde. Çok eski bir tanıdıkla karşılaşmış birinin sevinci ve heyecanı ile kucakladık Svejk'ı. 


Aslan Asker Svejk en kahramanlardan biri Prag'da, pek çok hediyelik eşyasını bulabilirsiniz, özellikle U-Kalicha adlı restaurantın konsepti tamamen Svajk.

Diğer kahramanlar tabii ki Kuklalar :) 


 Kuklalar da her gün üzerine düşen vazifeyi yerine getirmekte ve hayatı neşeli kılmakta Prag'ta. 


490 Korunadan ( yaklaşık 49 TL) başlıyor turistik bölgelerdeki kuklaların fiyatları ama  işçilik büyüdükçe fiyatı da büyüyor ve astronomik rakamlara ulaşıyor üzerlerindeki etiketler. Kuklaların en değişik ama bir o kadar pahalı olanlarını Karluv Most'dan (Charles Köprüsü) Mala Strana'ya (Küçük Mahalle) giden yol üzerindeki dükkanlarda bulabilirsiniz. Fotoğraf çekmek çoğunda yasak zaten duvarlarda ikaz işaretleri var. Ancak alışveriş yaparsanız ve izin isterseniz onay verebiliyorlar.  

  

 


 

 

Alışveriş yaptığım dükkan Karluv Most'tan Old Town'a (Eski Şehir) giden yol üzerindeki "Djepeto" idi. Bu dükkandan 2 tane Sancho Pancho alınca -bir tanesi http://www.erikhirsizi.blogspot.com.tr/ için- fotoğraf çekilmesine izin verdiler. 
Paketler hazır olunca istemeye istemeye ayrıldım dükkandan sadece yol üzerinde başka kahramanlarla buluşacak olmak hafifletti ayrılığın sıkıntısını




Yahudi Mahallesine gelince sanki havada yapışıp kalmış hüzün vardı, geçmişin ağırlığı ile karşıladı Josefov sokakları ve Prag GOLEM'i.  
 Malum Golem; Yahudi efsanesinin kahramanı ve ruhu yok ne yazık ki, üstelik zeka seviyesi de düşük, zaten onun için adı Golem-İbranice'deki aptal kelimesinden türetilmiş Golem ve çamurdan yapılmış bir canlı. Varoluş amacı yaratıcısını korumak. 
17. yy'da Prag Musevileri, Musevilere karşı olanlardan (antisemitikler) kendilerini koruyacak bir Prag Golemi olduğuna inanıyordu. Prag Golemi Dünyadaki en ünlü Golem bu arada. 
Haham Judah Loew ben Bezalel, Vltava nehrinin kenarlarındaki çamurlardan bir Golem yaptı ve alnına Emet (Doğruluk) yazdı. Yaptığı Golem'e dualar okuyarak hayat verdi. Josef istediği zaman kendini görünmez kılabiliyordu, Haham'ın dikkat etmesi gereken tek nokta Golem'in Şabat günlerinde canlı olmamasıydı. Bunun için Haham şabat başlamadan önce alnındaki E harfini silerdi, böylece met yani, Ölüm kelimesi kalır ve Golem hareketsiz duruma geçerdi. Şabat bitiminde de canını geri verirdi. 
Ancak, Haham bir şabat zamanı unuttu cansız kılmayı yani, alnından E harfini silmeyi ve olanlar oldu. Golem kontrolden çıktı, çılgınca bir koşu tutturdu, herşeyi yıkmaya ve çevresindeki insanlara zarar vermeye başladı. Böylece Haham, alnındaki tüm harfleri sildi ancak, Golem paramparça oldu. 
Haham Loew, Golem'in parçalarını gerektiğinde tamir edip, canlandırmak için Eski Yeni Sinagog'un altında gizli bir odaya koydu. 
İnanışa göre Golem'in parçaları hala orada duruyor... 



Fotoğraf alıntıdır:  http://www.radio.cz/es/rubrica/cita/chequia-esta-de-moda 

Josefov'da dolaşırken Eski Yeni Sinegog'a girerseniz belki Golem'in parçalarının saklı olduğu odaya ulaşıp, Golem'i birleştirebilirsiniz.
Ancak, şabat günleri dinlenmesi için E harfini silmeyi unutmayın,
bir de hayattaki en büyük kahramanın yaratıcılığınızda gizli olduğunu :))