1 Ocak 2015 Perşembe

ÇEKYA VE AVUSTURYA'dan NOEL GELENEKLERİ


"Prag'ın Renklerini" yazmak için bilgisayarımın başına oturduğumda yazacak o kadar çok hikaye ve paylaşacak resim vardı ki, bir an korktum: hiçbirşey çıkartamayacaktım galiba kafamdaki kalabalık yüzünden. Sonra parçalayıp yazmaya karar verdim ve ayağımda tozu duruyorken Çek Cumhuriyetindeki Bekar Kızların Garip ve Komik Noel geleneklerini yazarak başladım Prag Hikayelerime...
Bekar Çek Kızlarının, Noelden önceki gün, yeni yılda evlenip evlenemeyeceklerini öğrenmek için uyguladıkları method gerçekten oldukça ilginç. Evlerinin kapısına sırtlarını dönüp, ayakkabılarının tekini omuzlarının üzerinden kapıya atıyorlar. Eğer, ayakkabının topuğu kapıya çarparsa yeni yılda da evlilik gözükmüyor demek oluyor ama, eğer kapıya çarpan taraf ayakkabının üstü ise işte o zaman hazırlıklar başlasın, yakın da düğünümüz var!

                                                        

Çek'lerin ilginç bir Noel geleneği de Noel yemeğinde Et orucu tuttuklarından Hindi yerine Sazan Balığı yemeleri. Noel Pazarlarında fıçılarda satılan Sazanlar son derece renkli görüntüler oluşturuyor. Noel Pazarı demişken Prag'da Noel Pazarlarında satılan Geleneksel Noel çöreği Trdelnik ise en lezzetli Noel geleneklerine örnek hiç kuşkusuz.


Çeklerin vazgeçemediği ise biraları, bizim soframızda ekmeğin yeri ne ise, Çek'lerin hayatında da biranın yeri o, sıvı ekmek diyorlar biraya zaten. 
Beyaz biraları ile meyvalı biralarını tatmak gerekiyor mutlaka.
 
Prag'dan Karlovy Vary'e doğru yol alırken, yol boyunda ekili şerbetçiotlarının ekim tarzının görüntüsü ilginç geliyor. Şerbetçiotu bira yapımında kullanılan bir bitki. 

Prag'dan Viyana'ya doğru uzandığımızda komşu ve içiçe iki Ülke olmalarından olsa gerek Avusturyalıların da Noel'deki geleneksel tavrı hindi yememeleri. Ancak, nedeni son derece mantıklı olan bu reddetme tavrı tamamen hindinin geriye doğru eşelenen bir canlı olmasından kaynaklanıyor. Aslında sadece hindi değil, hiç bir kümes hayvanını Noel yemeği olarak tercih etmiyor Avusturyalılar. Geriye doğru eşinmeleri yüzünden hindi yedikleri takdirde yeni yılda kısmetlerinin de geri tepeceğine inanıyorlar, bu geleneklerini öğrendiğimden beri yılın hiç bir günü hindi yiyemediğimi belirtmeliyim :))

Mutlu ve çok gezmeli yıllar :))  

***Fotoğraflar ;  nAifce tarafından 2014 Aralık Ayında Prag, Karlovy Vary, Terezin ve Dresden'de çekilmiştir ...