16 Mart 2014 Pazar

TRIER OYUNCAK MÜZESİ

Trier Spielzeugmuseum yani Oyuncak Müzesi 1989 yılında Rolf ve Heidi SCHEURICH tarafından açılmış özel bir müze aynı Sunay AKIN'ın İstanbul Oyuncak Müzesi gibi. Ne yazık ki Pazartesi günü kapalı olduğu için müzeyi gezemedim, Trier’le yetindim. 

Ancak içinde oyuncak müzesi barındıran şehirler, hoşgörülü ve barışçıl, pozitif şehirlerdir. Bir şehri "Çocukluğu ile birlikte gezen Şehirkoliklerdenseniz" oyuncak müzesi ana besininizdir zaten. 

Bugünlerde Sunay AKIN'ın "Geyikli Park"'ını bir kez daha okuyorum, daha doğrusu başucu kitabım olarak duruyor, arada dönüp tekrar okumak iyi geliyor. Sunay AKIN "Gelişmiş uygar ülkelerde oyuncak çocuklara hayalleri güçlensin diye alınırken, geri kalmış ülkelerde oyalansın diye verilir" diyerek en önemli farklılıklardan birinin altını kalın çizgilerle çiziyor.
      

                                          
         Müze bu binanın 2. ve 3. katında yer alıyor 






Sunay AKIN, "Müze aklımıza ne zaman gelir?" yazısın da ise ; "Müzeler toplumların hafızasıdır. Bir ülkede aydınlanmayı, demokrasiyi ve adaleti esas kılacaksanız, atacağınız ilk adım müzecilik alanında olmalıdır." diyerek geçmişine sahip çıkıp, gelecek nesillere aktaran Ulusların ileriye gittiğini en net biçimde açıklamaktadır. 

Meraklısı için  Trier Oyuncak Müzesi

***Fotoğraflar ;  nAifce tarafından Şubat 2014 tarihinde Trier Spielzeugmuseum'da ne yazık ki Müze dolaşılamadan çekilmiştir ...