3 Eylül 2014 Çarşamba

ÇÖLE YAZILAN MASAL; DUBAİ

Dubai'ye indiğiniz andan itibaren İhtişam, zenginlik ve büyüklük kavramlarınızı bir kez daha gözden geçirmeli ve yeniden belirlemelisiniz, devasa caddelerde, devasa alışveriş merkezlerinde, dünyanın en markalı dükkanlarından alışveriş yaparken, yada yanınızdan geçen ultra lüks arabaların baş döndüren hızında, sanki gerçek dünyada değil de sanal bir alemde yaşıyorsunuz 1001 gece Masallarının Dubai'ye düşen payını. Masalın baş kahramanı olamıyorsunuz ama, masalın içinde bir yol buluyorsunuz mutlu sona ulaşmaya. Bu masalı yazan Mohammed bin Rashid Al Maktoum ve bunu her yerde hissettiriyor size. "Bu masalı ben yazdım, kahramanlarını yarattım, kaderlerini şekillendiriyorum ve nasıl bitereceğimi de biliyorum. Siz sadece okuyabilirsiniz bu masalı ait olmadan :))

Al Maktoum her yerden burası bana ait mesajı veriyor

PLANSIZ PROGRAMSIZ BİR SEYAHAT
Dubai seyahatine başlarken günlük gezi programı hazırlamamıştım, saat kaçta nerde olacağımı, şehrin hangi bölgesinde kaybolup, hangi bölgesinde alışveriş yapacağımı planlamamıştım, rota hazırlamadan, "içimden geldiği gibi"'ye bırakmıştım Dubai'yi. 

Birleşik Arap Emirliklerinin 7 emirliğinden biri olan Dubai genç bir yerleşim olarak "Şehrin geçmişinin izlerini sürmeyi seven" bir Şehirkolik olarak çok fazla beklentime cevap veremeyecek diye düşünüp, çekiniyordum işin açıkcası. Hatta, bir ara başka bir destinasyon seçmediğim için huzursuzluk duymaya bile başladım. 

Dubai'yi dolaştım 5 gün, her sayılı gün gibi bu sefer de bitti, döndüm gezegenimizdeki en sevdiğim şehre, İstanbul'a. Fırsat bulur bulmaz gideceğim Dubai'ye ikinci defa. Ne Burj al Arab, ne eski adıyla Burj Dubai yeni adıyla Burj Khalifa, ne alışverişe markalı markalı, ne şehrin ihtişamlı caddelerini dolaşmaya, ne de dünyanın mimari şaheseri yapılarını görmeye... Basit ABRA'ları ve ÇÖL SAFARİ'sini bir kez daha yaşamak için olacak gidişimin amacı bu defa :))


Deyra ile Bur Dubai arasında, Dubai Creek'in (Haliç) bir kıyısından diğer kıyısına geçmek için taşımacılıkta kullanılan yolcu tekneleri olan Abralar 

Dubai seyahatime imzasını atan Abralar -hiç benzemediği halde- İstanbul'u anımsattığı için mi bu kadar yer buldu anılarımda bilemiyorum ama 5 gün boyunca hergün bir kıyıdan diğer kıyıya geçtim, gittim geldim, yetmedi bir kere daha gittim, bir Deyra'yı dolaştım, bir Bur Dubai'yi... Amacım ABRA'larla zaman geçirmek :)


Dubai'de Ticaretin nabzı bu geleneksel Teknelerde atıyor, Dubai Creek ithalat-ihracat'ın yapıldığı yer aynı zamanda

Dubai Koyunda Yolcu taşımacılığının yapıldığı Abralar dışında bir de İthalat-İhracat trafiğinin yönetildiği tekneler var.



BAE'de yaşayacağınız en güzel deneyim Çöl Safari

Çöl Safarisine 7-8 araçlık konvoy halinde, Toyota Jeepler ile çıktık. Hem yerel rehberler, hem Jeepleri kullananlar çölü çok iyi tanıdıkları için uçsuz bucaksız görülen çölde üstelik ufak yollu kum fırtınasına yakalandığımız halde tedirginlik duymadım. Hintli şöförümüzün Jeep'i kullanırken kumda yaptığı şovlar da safariyi adrenalin yüklü hale getirdi ayrıca...

Akşam, Lübnan Lokantası programı yaptığım için akşama doğru Çöle veda ettim ve benim içinde bulunduğum Jeep ile ayrıldık çölden, grubun bir kısmı Bedevi Gecesi yaşamak üzere Çölün içlerine doğru yollarına devam ettiler.
Çöl gecesini Bedevi çadırında yaşamak ayrı bir keyif mutlaka ama gidenlerin ellerine yaptırdıkları Hint Kınalarında kaldı aklım asıl...


Tabii çöldeyken Develeri fotoğraflamadan olmaz

Dönüş yolunda karşılaştığımız Develer dönüş yolunu keyifli hale getirdi. 




Dubai'de ara sokaklarda kaybolarak dolaşmanız mümkün değil, bir yerden bir yere gidebilmek için ulaşımda araç kullanmanız gerekiyor mutlaka. Bütün mesafeler uzak ve bütün yapılar kocaman. Şehri alt üst etmek gibi bir çabaya gerek yok Dubai'de. 


Jumeirah, Dubai'nin zengin semti ve 7 yıldızlı Burj Al Arab Oteli de Jumeirah sahilinde bulunuyor. Dubai için en iyi zamanlama Mart ayı. Mart ayında hem bunalmadan dolaşıyorsunuz ve geceleri rahat uyuyorsunuz hem de Jumeirah sahilinde dilediğiniz gibi kumsalın ve denizin tadını çıkarıyorsunuz. 

7 yıldızlı Burj Al Arab Oteli 

DUBAİ MÜZESİ
El Fahidi Hisarında yer alan Dubai Müzesi; şehrin Bur Dubai Bölgesinde bulunuyor. Malum Dubai önceleri mütevazi bir balıkçı kasabası. İnci avcılığı ile geçiniyorken 1960'lı yılların sonunda Petrolün hayatlarını 12'den vurması ile bugünkü durumuna geliyor. Dubai Müzesi o günlerden bugünlere gelişin hikayesini anlatıyor.  




Müzedeki İnci Avcıları


Dubai Müzesini dolaşıp genel kültürümüzü geliştirdikten sonra istikametimiz "Kapalı Çarşı". Tabii çarşı işin içine girince "Yüksük" arıyor gözlerim ama nafile. Yüksük bulamadan döndüğüm 2. seyahat oluyor bu seyahat. (Diğeri Sofia gezimiz; maalesef Sofya'dan da eli boş döndüğüm için EBAY'den Dubai ve Sofia krizlerimi çözmesini bekliyorum şiddetle)

Kapalı Çarşı adıyla ve tarzıyla aynı bizim Kapalı Çarşının  çok daha küçük versiyonu. Dükkan profilinden satıcı profiline kadar herşey benzeşik :))

DUBAİ YAPMADAN DÖNMEYİN!!!
1- Abra ile bir yakadan diğerine yolculuk yapın , 
2- Çölde Jeep Safari yapın, Bedevi Çadırında Arap gecesi yaşayın ve Hint kınası yaptırın, 
3- Spice Souk (Baharat Pazarı) ve Gold Souk (Altın Pazarı)- ister alışveriş yapın, ister havasını koklayın,
4- Jumeirah sahilinde kumsalda dolaşın ve denize girin,
5- Dubai Fountain ( Danseden Fıskiyeler) gösterisini özellikle izleyin,
6- Dubai Mall'daki akvaryumu gezin,
7- Dubai Müzesini gezin

Önemli not: Ebay'den Dubai için Yüksük krizime çare bulmasını beklerken, Yüksük bulamadığımı öğrenen arkadaşlarımın Dubai dönüşü yaptıkları sürpriz ile koleksiyonumun eksiği tamamlanmış oldu !!!

***Fotoğraflar ;  nAifce tarafından Dubai'de çekilmiştir ...