16 Nisan 2021 Cuma

İNUİT ve İGLOO'su birde KARDANADAM

                                     

Kuzey Kutbunda; Kanada, Sibirya, Alaska ve Grönland’da ( Danimarka’ya bağlı )  yaşayan Eskimolar yeryüzündeki en ilginç topluluklardan. 

Değişik kültürleri tanımak isteyen, o kültürdeki yaşam, mutfak, eğitim, evlilik, yönetim, dil, din, gelenek ve görenekleri merak eden biri olarak Eskimo ve İgloo yüksükleri görünce ise almamak olamaz :)) 
 
Eskimolar; Yupik ve İnuit olmak üzere iki ana gruba ayrılıyorlar ve Kanada ve Grönland’da sadece İnuit kolundan Eskimolar bulunurken, Rusya’da sadece Yupik ve Alaska’da ise hem Yupik hem İnuit Eskimoları yaşamakta.

Kanada Eskimoları kendilerine Eskimo denilmesini hakaret kabul ederken, Alaska Eskimoları ise Eskimo denilmesinden rahatsızlık duymuyorlar. 

Temel yiyecekleri balık, fok balığı, ren geyiği ve sığır olan Eskimoların yaşadıkları bölgede yaklaşık dokuz ay süren dondurucu kış tarım için elverişli olmadığından avcılık ve balıkçılık - özellikle balina avcılığı ile geçimlerini sağlamaktalar.   

Ancak 1930-1940’lı yıllara yani Batı dünyası ile tanışana kadar doğan kız bebekleri ölüme terk etme gelenekleri var özellikle Yupik Eskimolarının maalesef :(

Küresel ısınma ve buna bağlı iklim değişikliklerinden en çok etkilenen halkların başında ise Eskimolar gelmekte. 

Ne yazık ki kaynakları hızla ve bilinçsizce tüketmek nedeniyle çevre şartlarının yaşamları tehdit eder duruma gelmesini, hem insanlık hem de dünyayı paylaştığımız diğer canlılar adına acilen durdurmamız gerekiyor. 

Nerden nereye; yüksük, Eskimolar ve küresel ısınma !   

Koleksiyona katılan İnuit , İgloo ve Snowman yüksükler Ebay'den alınmıştır .