11 Mart 2017 Cumartesi

MISS BEATRIX POTTER

 

"Miss POTTER" filmini bitirdiğimde, bazı insanların varlığı ile dünyanın daha pırıltılı bir hale dönüştüğünü düşündüm, o insanlar yeryüzünü kendi renkleri ile boyadıklarından, "yaşamak" rengarenk hale gelmekte sanırım tüm insanlık için.
  
Renee ZELLWEGER ve Ewan MC GREGOR'un başrollerini paylaştığı, Chris NOONAN'ın yönettiği 2006 yapımı film, İngiliz Çocuk Kitapları Yazarı ve İllüstratör Beatrix POTTER'in hayatını anlatıyor...
Beatrix, tutucu İngiliz geleneklerine karşı durarak, evinin hanımı olmak yerine, doğa ve çevre bilimci bir hayalperest olmayı tercih ediyor, gelenekçi İngiliz erkeklerine de kendini kabul ettirerek, çizimlerini yaptığı kitabını, 1901 yılında Frederick Warne & Co. Kitapevi ile anlaşarak yayınlıyor. Kitapları kısa zamanda hak ettiği şöhreti ve kazancı getiriyor Beatrix'e. Yayımcısı Norman WARNE ile duygusal ilişkisi, 1905 yılında Norman'ın ani ölümü ile son buluyor ve Beatrix düştüğü bunalımdan kurtulmak için, varlıklı ve aristokrat bir aileden gelmesine rağmen, Lancashire - Windermere'de kendi kazancı ile aldığı taşra evinde yaşamaya başlıyor. Hayatının geri kalan kısmında doğa ve çevre için çalışmaya devam ediyor. 1913 yılında Avukat William HEELİS ile evleniyor. Evlendikten sonra bir daha yeni kitap yayınlamıyor ama kitapları ve çizimleri ile pek çok çocuğun hayalgücünü geliştirmeye devam ediyor 1901'den bugüne.

Beatrix POTTER'ın kitapları ile değil, kahramanları ile oldu ilk tanışmam, koleksiyonum için almış olduğum bir seri Yüksükte Beatrix'in yarattığı Tavşan Peter, Ördek Jemima, Kirpi Bayan Tiggy-Winkle, Tavşan Benjamin, Sincap Nutkin, Tilki Bay Tod, Fare Terzi Gloucester vardı...


 Yaratmış olduğu kahramanlardan geriye giderek buldum ve sevdim bu hayalleri ile dünyayı başka renge boyayan ve hem cinsleri için örnek olan Kadını.