26 Nisan 2015 Pazar

CUMHURİYET TARİHİMİZE İMZA ATAN KASABA ; MUDANYA


Aklımız kalarak ayrıldığımız Cumalıkızık’tan istikamet Mudanya, araları yaklaşık 36 km.

Mudanya, Kurtuluş Savaşının önemli kilometre taşlarından biri. 

Savaş bitiminde Türk Hükümeti adına "Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü" ile İtilaf Devletleri Komutanlarının 3-11 Ekim 1922 arasında Mudanya'daki uzlaşması ile 14 maddelik Mudanya Bırakışması imzalanıyor ve bu güzel Kasaba Cumhuriyet tarihindeki yerini böylece almış oluyor. 


Mütareke Anıtı; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Mudanya Bırakışmasının imzalanması sonrasında İsmet İnönü'ye teşekkürleri.

Mudanya Bırakışması'nın imzalandığı Bina


Cumhuriyet'in parlayan yıldızlarından Mudanya, Eski Rum Evleri ile de ziyaretine gelenlere görsel bir ziyafet sunuyor.









Hayat, her zaman bir yolunu bulur...

Şimdilerde Otel olarak kullanılan Eski Gar Binası 

Rum evleri sokağında dolaşıp, Mudanya'ya ait hatıra eşya alışverişi de yaptıktan sonra kahve molası için Eski Mudanya Tren İstasyonunun otele dönüştürülmesi ile hizmet vermekte olan Montania Hotel'deki La Gare Restaurant Cafe'de soluklanıyoruz. La Gare Cafe, Eski Rum Evleri mahallesinin tam aksi istikametinde ve son derece hoş dekore edilmiş. Tren kompartımanı şeklinde yapılmış oturma bölümlerinde duvarlarda trenler ve Gar'a ait eski fotoğraflar asılı. Kahvelerimizi yudum yudum içerek La Gare Cafe'nin tadını çıkartıyoruz.  





Mudanya'dan da ayrılmak istemiyoruz ama Trilye bizi bekliyor, 23 Nisan olmasının getirdiği coşku ile her yerde Atatürk posterleri ve Türk Bayrakları ile donatılmış Mudanya'ya el sallıyor ve yeniden düşüyoruz yollara… 


***Fotoğraflar ;  nAifce tarafından 23-24 Nisan 2015 Tarihinde Cumalıkızık, Mudanya, Trilye ve Eski Karaağaç Köyünde çekilmiştir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder