5 Mayıs 2018 Cumartesi

CITTASLOW EĞİRDİR yada ASKANİA-ASKAWANA-KROZOS-AKRİTUR-CENNETABAD


İki yıl önce cittaslow yani sakin şehir olan Eğirdir henüz şehirkolik listenizde yoksa bir eksik kalmış demektir listeniz. Hemen revize edin ve Eğirdir'i üst sıralara yerleştirin. 
 Bu sakin şehirde Eskiciler Konağı Nis Otel  en iyi seçim konaklama için.


1900 - 1905 yıllarında inşa edilmiş Eskiciler Konağı, adını uzun yıllar konakta ikamet eden Eskiciler ailesinden almış. 2015 yılından itibaren ise 19 odası olan butik otel olarak hizmet veriyor ve otelcilik anlayışı ile de misafirlerinden tam not alıyor 
 






Oda numaraları bile titizlikle el işçiliği ile ağaçtan tasarlanmış.    








Sabah kuş sesleri ile en ince ayrıntısına kadar özenle dekore edilmiş Nis Otel'in konforlu 19 odasından birinde uyanıp, yöresel ürünlerle hazırlanmış zengin kahvaltının ardından Eğirdir ve çevresinde kaybolmak bir şehirkolik için hayatın toplamı!
 
Öncelikle bizim kuşağın dilinde Eğridir olarak yer etmiş olan aslen Eğirdir; bir şehri tarih ve doğasını içiçe geçirerek keşfetmeyi seven şehirkolikler için bulunmaz fırsatlar sunmakta. Günde yedi kez renk değiştirdiği söylenen gölden, Apollon kelebeğine, elmasından -ki elmanın başkenti olarak tariflenmekte -  mis kokulu gülüne, göl üzerinde bir yol ile göle bağlanan iki adaya - Rum adı ile Nis adası olan Yeşilada ve Canadası-, yamaç paraşütünden dağcılığa, Arzava Krallığından Osmanlı egemenliğine, Ayastefanos Kilisesinden 600 yıllık tarihi Pınar Pazarına, dünyanın ilk rahibelerinden "uyuyan güzeli" Karatepe'ye kadar geniş keşifler sunmakta şehirkoliklere cittaslow Eğirdir yada tarihte hüküm süren devletlerin verdiği adlar ile Askania, Askawana, Krozos, Akritur ya da Cennetabad.
   
 2005 tarihinde Isparta Valiliği tarafından bastırılan Isparta Gezi Rehberi Akgün Akova tarafından hazırlanmış. Şiirsel anlatımı ile "Mavinin yeşille hınzırca dans ettiği, berrak bir göl" olarak nitelemiş Eğirdir'i ünlü şair ve devam etmiş "Yemyeşil ormanlar, nefes kesen kıyı şeritleri ve kulağınızda sadece Eğirdir'de rastlayacağınız Apollon Kelebeği'nin kanat çırpışları. Bütün bunlar Isparta ili sınırlarında ülkemizin 4. Büyük gölü olan Eğirdir'in eşsiz fotoğrafı. Bize ise sadece gördüklerinizi anlatmak kalıyor 

Akgün Akova ile Isparta daha da naifleşiyor okurken . 



Elmacılık önemli gelir kaynağı Eğirdir'in, zaten her yerde elma ilişiyor gözünüze, aynı Isparta merkezdeki güller gibi, henüz lavanta yerini alamamışsa da :)  


Eğirdir Kalesi Lidyalılardan kalma yani yaklaşık 25 yüzyıllık bir Kale




Eğirdir gölü Avusturya Göller Bölgesindeki Hallstatt ile yarışacak 
görsellikte bir göl  




Göle karayolu ile bağlanan adalardan ilki olan Can ada'da yapılaşma yok, güzel bir park ve heykelleri ağırlıyor gelenleri.    


Can ada'ya gelmeden yöresel ürünler satan mağazalardan özellikle elma ve gül ile ilgili pek çok ürün bulabilirsiniz. 



Bu mağazalarda el işçiliği ile ağaçtan yapılan detayları mutlaka görün.
Göle uzanan ikinci ada olan Yeşilada'da ise daha çok restaurantlar, otel ve pansiyonlar bulunuyor. 
Aya Stefanos Kilisesi de burada.
 
Eğirdir gerçekten sakin şehir isminin hakkını veriyor hem sakin hem sakileştiren bir şehir. 
*** Fotoğraflar nAifce tarafından 01 Mayıs 2018'de Eğirdir Gölü'nde çekilmiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder