En son ne zaman kendiniz için çocuk kitabı aldınız ?
Büyüdünüz mü gerçekten çocuk kitabı okumayacak kadar ?
Hayat ; büyüklere masal anlatmakta zaten hergün ve hergün, hatta hayatının romanını bile yazdırmakta , işte tam da bu yüzden bazen büyümeye ara vermek istediğinizde , biraz soluklanmak ve içinizi yatıştırmak , en güzeli çocuk kitapları .
Yaşınız neyse ne , kime ne !
Daisy Bates ile de böyle tanıştım , yakınlaştım , İdefix den sipariş ettiğim masal kitaplarından biri olan Aborjin Masallarının yazarı , aslında yazar demek sanırım çok iyi anlatmayacak Daisy Bates'i . Bu efsane kadın ömrünü Aborjin'lere adamış , nesilden nesile anlatılarak aktarılmış olan Aborjin masallarını dinlemiş gerçek sahiplerinden, dinlerken not almış , kağıt bulamazsa üzerine yazabileceği ne bulursa ona yazmış anlatılanları , yazarken yaşamış ve bu kitap ile Aborjin Masallarını bundan sonraki nesillere bozulmadan ulaşabilecek hale getirmiş . Aborjinlerin yazılı ilk tarihi olmuş Bates'in kitabı . Bir ömrü böylesine inanarak geçirmiş dopdolu .
Yaklaşık 45 yıl 1899'dan 1945'e kadar Aborjinlerle yaşayarak derlemiş,toplamış tarihini Avustralya yerlilerinin .
İrlandalı Daisy Bates - doğumunda bir ölüm perisinin inlemiş olabileceğini iddia ediyormuş doğumundan kısa bir süre sonra annesi öldüğü için ve kardeşi Jim ile birlikte büyükannesinin çiftliğinde yaşamaya başlayınca hayata nasıl tutunacağı da belli olmuş Caraig ve Knockshegowna tepelerindeki yaprakların altında veya çiçeklerin üstünde görülebilen elfleri ararken .
Hayalgücü ; geleceği şekillendiren en büyük güç sanırım bir çocuğun ellerindeki .
Daisy Bates hayallerinin peşinden korkusuzca giden bir çocukken hayallerini gerçeğe dönüştüren kadın olarak , Avustralya'ya hem de gemi ile hem de tek başına giderek 18. yy sonlarında bir kadının neler yapabileceğini ve asıl özgürlüğün beyinde olduğunu 21. yy kadınlarını bile kıskandıracak kadar özgürce göstermekte .
Kitabın sonunda bir de bir kaç sayfalık sözlük var Aborjince-Türkçe .
Yoongar : Yeryüzünde yaşayan tüm insanlar demekmiş örneğin yada Waddarn : Deniz , Ngarri ise Çalılara musallat olan hayaletler :)
Aborjin Masalları , Daisy Bates'in çalışmalarının çok ufak bir bölümü ama o kadar dopdolu ki. Dünyayı incitmeden diğer canlılarla bir arada yaşamaya çalışan ilkel Avustralya yerlilerinin teknolojik beyaz insana anlattığı çok şey var bu masallarda .
Okumak lazım Daisy Bates'in kaleminden , Gülsima Eryılmaz ve Akın Emre Pilgir tarafından çevrilmiş , Su Yayınevi tarafından basılmış bu çocuk kitabını .
Not : Daisy Bates'in fotoğrafı https://www.australianmusiccentre.com.au/event/daisy-bates-at-ooldea 'dan alınmıştır .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder