23 Aralık 2014 Salı

PRAG'da NOEL SOKAKLARI



Bir masal kentin noel zamanı büründüğü renkleri, kokuları, ışıkları, sesleri, sunduğu tadları yaşamak için Bohemya'nın Kristal şehri Prag, beklentinin çok üzerinde sunumlarla karşılıyor  "Şehrin kahramanı olarak gezmeyi sever" Şehirkolikleri… 

Uçaktan indiğiniz andan itibaren kendi masalınızı yazmaya başlıyorsunuz ki elbette esas kız veya esas oğlan sizsiniz bu narin şehirde, üstelik içiçe pek çok masal ve masal kahramanı olduğu ve sizin masalınıza karıştıkları halde :))



Eski şehir meydanında; ışıl ışıl ve tarçın/portakal/kestane kokulu "Noel Pazarı - Vanocni Trhy" Avrupa'nın en ünlü ve turist çeken Astronomik Saatinin (Prazsky Orloj) popülerliğini bile almış elinden, baş köşeye kurulu. Meydanın tam ortasındaki Çam ağacı hala kendisine inananlar için Noel Babanın  bırakacağı hediyeleri bekliyor.  
Noel Pazarının geleneksel içkisi Sıcak Şarap - Punch ve Noel çörekleri ise Trdelnik.



 Trdelnik üzeri toz şekerle kaplanmış silindirik hamur, hamuru ortasından kalın şişe geçirerek ateşte döne döne kızartarak pişiriyorlar. Birkaç halkalık boğumu bir porsiyon ve peçeteye sarıp servis ediyorlar, sonrasında lezzetli dakikalar başlıyor.
 4 gün boyunca hergün değişik bir tezgahta yapılan Trdelnik'i denedik kızımla.   
Trdelnik 60 Koruno yani 2,5 Euro. 










Trdelnik biraz fazlaca şekerli olduğundan dengelenmesi için çay/kahve içerek yenilmesinde fayda var. İlk gün bilemedik ve sıcak şarap ile birlikte yedik, ikisi de tatlı olduğundan biz pek de birbirine yakıştıramadık.


Eğer canınız tuzlu birşeyler isterse seçeneklerinizden biri Patatesler; ister şişe geçirerek kızartılmış kıvrım kıvrım, ister ateş üzerinde dilim dilim.


Diğer tezgahlara göre önünde kuyruk oluşmasa da, İstanbul'un kış görüntülerinin en güzellerinden biri olan Kestaneciler, Prag Noel Pazarında da yerini almış durumdalar.


Prag Kalesi, Prag Turlarının başlangıç noktasıdır, bu çam ağacı Aziz Vitus Katedralinin arka tarafındaki meydanda bekliyor Noel babayı.  



Prag'ın masal kent olduğunu ispatlayan gotik Tyn Kilisesi Aralık Ayına ve manzaraya daha da yakışıyor :)




Eski Şehir meydanında her yer ışıl ışıl, melekler yeryüzünde günlük hayata karışmış 


Ara sokaklarda hangi kareyi çekeceğimizin telaşı ile kaybolurken Prag'da, objektifimize iki isim düşüyor bir cafenin camından. 

Gülümsetiyor bizi ve dokunuveriyoruz hemen deklanşöre, karda izini bırakan Aşk bu önünde eğildiğimiz...  


Dora ve Michelle'in aşkını geride bırakıp kendi aşkımızı düşünürken, bu defa bir vitrindeki Ding Dong vuruyor en derinden. Geçmişin en renkli oyuncağı Hacıyatmaz noel vitrinini süslüyor dünyanın en güzel köprülerinden biri olan Charles Köprüsüne (Karluv Most) çıkan ara sokakların birinde. 


Prag'da eski zamanlarda evler numara ile değil, resimlerle adlandırılıyor. Evin üzerinde bulunan resimlerden o evde oturanların da ne işle meşgul oldukları anlaşılıyor. 


Prag'lılar Katolik ama, dine aşırı düşkün oldukları söylenemez, bununla birlikte Noel'e oldukça düşkün, Noelin dini figürleri de sokaklarda hemen her yerde karşınıza çıkıyor. 


Sergi afişleri ve Kuklacılar, bu masalın önemli rollerinde. 






Kısa bir mola vermek için Charles Köprüsünün üzerindeki "U Tri Pstrosu" otelinin cafesini tercih ediyoruz, buraya oturmamızın asıl nedeni Köprü üzerinde Jazz yapan müzisyenlerin olması. Caz yapan topluluğun adı "Jazz No problem Praha” doyulmaz müziği eşliğinde lattelerimizi yudumlarken ruhumuz dinleniyor.


U Tri Pstrosu yani, Üç Devekuşu Otelinin "Şehri Edebiyatçı kimliği ile dolaşmayı sever Şehirkolikler" için en önemli anlamı Nazım Hikmet'in Prag'da kaldığı otel olmasıdır bu arada.


Uzunca bir süre Caz dinledikten sonra 300 Koruno yani yaklaşık 30 TL'ye CD'lerini alıyoruz İstanbul'a hediye etmek için bu sokak "Czech Jazz Band" 'çılarının ve yollara düşüyoruz yine... 



Prag'daki Shakespeare Kitapevi, Prag Kalesinden Charles Köprüsüne giden yolun üzerinde ve Çek edebiyatının İngilizce çevirilerini bulacağınız bir mekan, Avrupa'da bir çok şehirde şubeleri olan Kitapçının en büyük özelliği satınaldığınız Kitaplara "Zero Point-Shakespeare" damgası vuruyor olması. 


Charles Köprüsünün heykellerine Prag'lı martılar arkadaşlık ediyor 



Karluv Most diğer adıyla Charles Köprüsünün altından geçen nehir Vltava.
Vltava kimbilir kaç dileğin gerçekleşmesine de tanıklık ediyor :))




"Prag'da Noel" masalını bitirdiğinde bir daha diye anlatmasını isterdim annemden, hem de uyumayacağım diye tutturarak çocuk olsaydım eğer. 

"Her güzel elbet biter" bunu öğreniyor insan dünyadaki yaşadığı günler çoğaldıkça ama başka bir güzellik bekliyordur bir yerlerde başlamak için bizleri bunu da öğreniyoruz.
Uçağımız İstanbul'a doğru yol alırken el sallayıp vedalaşıyoruz Prag'ın Noeli ile uçağımızın penceresinden.   

"Her şehrin bir hikayesi vardır Prag hariç, Prag bir Masaldır çünkü

***Fotoğraflar ;  nAifce tarafından 2014 Aralık Ayında Prag, Karlovy Vary, Terezin ve Dresden'de çekilmiştir ...

6 yorum:

  1. Bu masalı paylaştığın için çok teşekkür ederim nAifce. Fotoğrafların da çok hoş; öyle teşvik edici ki, sanki Prag bize el sallıyor, bize siz de gelin diyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Prag seyahatlerinden :)) birini Aralık Ayına denk getirmeni ve Prag'ın Noelini fotoğraflamanı çok isterim. Muhtemelen bambaşka bir tad alırım senin Prag Noeline ( Prag Baharından sonra) bakış açından... Teşekkürler iltifatların için.
      Sevgiler

      Sil
  2. Şahane bir şehirden şahane fotograflar. Ah bir de kar olsaymış masal tam olacakmış.

    Bu gezi için teşekkürler. Resimlere tekra bakmaya mutlaka gelirim.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu masalda kar eksik gerçekten.Her zaman beklerim.
      Sevgiler.

      Sil
  3. Yeni yıl sana yeni, güzel masalların kahramanlığını getirsin canım.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Tülin,
      sağlıkla ve mutlulukla nice güzel yıllara...

      Sil