20 Aralık 2013 Cuma

İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZELERİ

Üniversite öğrencisiyken en sevdiğim müzeydi İstanbul Arkeoloji Müzesi. Henüz o yıllarda, bu müze'yi dünyadaki başka arkeoloji müzeleri ile kıyaslayacak birikimim yoktu ama İstanbul Arkeoloji Müzesinin, bulunduğu coğrafya gereği, sergilediği eserlerle en iyi arkeoloji müzelerinden biri olduğuna inanıyordum.

Uzun yıllardan sonra bu defa kızımla birlikte ziyaret ettim müzeyi.

Restorasyonda olduğu için açık olan kısımlarda sergilenen eserlerle yetindik ama azı bile ruhumuzu doyurdu. 

Gezegenimizin geçmişinden birşeyleri görerek / öğrenerek çıktık binadan, geçmişin ayak izlerini sürerek, izlerin tam da üzerine basa basa. Geçmişini bilen ve anlayan kuşaklar, geleceğini sağlam ve aydınlık şekillendirebilir. 

Karar verdik, İstanbul Arkeoloji Müzelerinin restorasyon çalışmaları biter bitmez, tekrar gideceğiz dünyanın en iyi arkeoloji müzelerinden biri olan İstanbul Arkeoloji Müzelerinin paha biçilemez eserlerini yaşamaya.

İstanbul Arkeoloji Müzesi; Osman Hamdi Bey tarafından Müze-i Hümayun adı altında kurulmuş ve 1891 yılında ziyarete açılmış, Türkiye’nin ilk müzesi olarak kabul edilmekte aynı zamanda.   

Kapı Aslanı  

 



Dünyanın en iyi arkeoloji müzelerinden biri olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri toplam üç müzeden oluşuyor (Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi) barındırdığı eserler arasında : İskender Lahdi, Ağlayan Kadınlar Lahdi, Tabnit Lahti, Sidemara Lahti, Mısırlılar ile Hititler arasında tarihin ilk yazılı antlaşması olarak imzalanan Kardeş Antlaşması, Babil İştar Kapı Panelleri, Hammurabi Kanunları(Kopya nüsha) gibi eşsiz eserlerin yanısıra Mezopotamya, Eski Mısır, Anadolu Medeniyetleri ile Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait paha biçilemez eserler her gün ziyaretçilerini bekliyor. 


Güneş saati

Kutsal Tekne

Tapınaklarda önemli bir yeri olan Kutsal Teknenin içinde kutsal su bulunuyor


Lamassu Heykeli Başı

İnsan, boğa ve kartal karışımı hayali bir yaratık Lamassu. Yeni Assur Döneminde binaları her türlü kötülükten koruyan bekçiler olarak kapı girişlerinde Lamassu heykelleri yer alırmış.  


 
Antik Mısır bölümündeki Mumyalar 







Mezopotamya - Babil İştar Kabartmaları ve Kapı Paneli 





Hammurabi Kanunlarının orijinal tableti Paris Louvre Müzesinde sergilenmekte, İstanbul Arkeoloji Müzesinde bulunanlar ise kopya nüshalar. 




Arkeolog, Ressam, Müzeci ve Kadıköy’ün ilk Belediye Başkanı (bir yıl bu görevini sürdürmüştür) olan Osman Hamdi Bey; dünyanın çeşitli müzelerinde sergilenen eşsiz tablolarının yanısıra özellikle Arkeoloji ve Müzecilik alanında Ülkemize kazandırdığı eserlerle ölümsüzleşmiş bir sanatçı ve devlet adamıdır. 

Meraklısı için İstanbul Arkeoloji Müzeleri sanal tur  👉 https://sanalmuze.gov.tr

***Fotoğraflar ;  nAifce  tarafından Ekim 2013 tarihinde İstanbul Arkeoloji Müzelerinde çekilmiştir ... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder