30 Ocak 2013 Çarşamba

NAPOLİ ; ZEYTİNYAĞI VE KIRMIZI BİBER ŞEHRİ

Sabah çok erken uyandık . Bugün , Napoli ve Pompei 'ye gidiyoruz . Ama , önce beklentimizin çok üstünde bir kahvaltı yapma şansımız oldu . Daha önceki İtalya deneyimimizde , 3 yıldız , kahvaltı , temizlik ve servislerinin ne olduğunu , aslında ne olmadığını iyi bildiğimizden , Hotel REGİO bu anlamda sınıfı geçti . Otobüsümüz yola koyulduğunda Roma saati ile sabah 08.30 sularıydı . Yaklaşık 3 saat süren yolculuktan sonra Napoli'ye vardık . Bu arada özellikle açıklamak istediğim bir detay var . Yol üstünde mola verdiğimiz alışveriş merkezi / Cafe , eşe dosta ve kendimize ufak tefek hediyelik eşya almak için en uygun yer imiş aslında. Bunu o anda bilmiyordum tabii ki ve alışveriş yapmayı es geçip , sadece kahve içip , enfes çukulatalarından yedim . Ancak , Napoli ve Roma'yı dolaşıp hediyelikler ararken çok pişman oldum . Yol üstündeki konaklama tesisi ne kadar ilginç olabilir ki diye düşünmeyin ,  buradakiler kadar güzel Buzdolabı Magneti , Limoncello şişeleri , şişe tapaları , tirpişonlar veya şehir rehberlerini başka bir yerde bulamayabilirsiniz , ben bulamadım . Ayrıca , sadece saydıklarım değil , sayısız seçeneğiniz var hediyelik eşya konusunda .
Napoli'de serbest zamanımız 1.5 saat idi . 1.5 saat içinde bir "Şehirkoliğin" bir şehrin kokusunu hafızasına alması çok zordur . Gerçi , yakın çevremdeki Napoli'yi görmüş geçirmiş insanlar , Napoli'ye "gitmesem de olur" ortak paydası oluşturmuşlardı ama eğer bir "Şehirkolik" iseniz her fırsatı değerlendirmek için elinizden geleni , hatta gelmeyeni yapmak istiyorsunuz , bu tamamen iç güdüsel .
Ben de Roma'ya bu kadar yakın duran , özellikle Pompei'yi ve dolayısıyla Napoli'yi görmeden esas şehrim İSTANBUL'a dönmeyi varoluş amacıma uygun bulmadım doğal olarak .
 Pompei'yi anlamak için izleyeceğim yol , Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesine götürecekti bizi , yaptığım araştırmalar gereği . Eğer rehberimiz izin verseydi tabii ki de . Müzeye gitmek , bilet almak , içeri girmek , gezmek  ve fotoğraflamak  , hem de bütün bunları 1.5 saat içinde yapmak . İmkansız dedi ve kestirip attı sevgili rehber . Bu durumda en istediğim programlarımdan birini sildim yapılacaklar listesinden çok üzülerek .  Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi Dünyanın en iyi 2. Müzesi sayılıyor sergilenen eserler bakımından . Hani tabiri caizse görmeden ölünmeyecek yerlerden .  Amacımıza ulaşamayınca , bari elimizdekilerin keyfini çıkartalım dedik ve somurtuk olarak etrafımızı fotoğraflayarak geçirdik serbest 1.5 saati , bir de meydanın tam karşısındaki "Gambrinus Gran Cafe" de kahve içtik . Şiddetle tavsiye ederim , bu eski Cafe'de zaman geçirin Napoli'ye giderseniz . Bir de , kırmızı biberi çok ünlü Napoli'nin , kırmızı biber ve zeytinyağı almadan dönmeyin yaşadığınız şehre , cimrilik ederseniz , çok kırarsınız Napoli'yi .
Napoli , tipik bir Güney İtalya şehri . Trafik kötü , apartmanları eski görünümlü , balkonlarda çamaşırlar dizim dizim . Görmüş geçirmiş durmuyor , karizmatik ve lider vasfı da yok . Aksine , saldırgan ve orta halli her haliyle , daha çok siesta , daha az çalışma modunda . Trafikteki araçların neredeyse tamamı hasarlı , ama sahipleri hiç önemsemiyor , kaza yapıyor ve yollarına devam ediyorlar . Bu durum , hayata bakış açılarının da göstergesi adeta. Bekleme yapmayalım , ilerleyelim beyler modunda :)
" Napoli Mafya'sı turisti sever , dokunmazlar " dedi rehberimiz . Bir rahatladık , sormayın . Malumunuz , Güney İtalya , Mafya'sı ile de çok ünlü . Trafikte Otobüs çaldıkları bile şehir efsanesi olarak anlatılıyor . Napoli , Akdeniz ve Avrupa'nın en önemli Limanlarından aynı zamanda . Ayrıca , İzmir ile kardeş şehir .
Entellektüel açıdan Bu Güney'li , Dünyanın ve Avrupa'nın en tanınmış ve Lirik tarzda en eski Opera Binasına -1737 yılında açılmış - " San Carlo " ev sahipliği de yapmakta . Hem de oldukça iyi bir ev sahibi olarak .

*** Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim , Aralık 2012 tarihinde (bizim seyahatimizden kısa bir süre sonra ) Ferzan ÖZPETEK , San Carlo Tiyatrosunda , VERDİ'nin La TRAVİATA'sını başarı ile sahnelemiştir   ...

     
Yol boyu  Napoli görüntüleri 


Güney'li Napoli'den yaşam biçimleri

San Carlo Tiyatrosu 
San Carlo Tiyatrosunun Girişi 
Piazza del Plebiscito'daki San Francesco di Paola Kilisesi

Napoli Royal Palace - Ön cephesinde Napoli Krallarının Heykelleri
bulunmakta
İmparator Napoleon da bir süre burada kalmıştır 









Royal Palace'dan görünüm

Alış Veriş Merkezi Galeri Umberto 
Galeri Umberto'nun iç görünümü





Galeri Umberto'nun Yer Mozaikleri



 





San Carlo Tiyatrosunun Önü
Napolinin kırmızı biberleri ve zeytinyağları oldukça ünlü

***Fotoğraflar ; 
 
nAifce tarafından 2012 Ekim Ayında ROMA - VATİKAN - NAPOLİ ve POMPEİ ' de  çekilmiştir ...  








2 yorum:

  1. Seninle gezmek güzel de, sayende kocaman planlar yapasım var.
    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Roma ; Plan yapılacak bir şehir Tülin'ciğim ... Hayran hayran dolaştım ...
    İstanbul'dan kocaman selamlar ...
    Öpüyorum ...

    YanıtlaSil