20 Temmuz 2014 Pazar

DANTEL ve ÇUKULATANIN BAŞKENTİ ; BRÜKSEL

Paris için gezi rotasını oluştururken fırsat bulursak Belçika'nın Başkenti Brüksel'e de günü birlik gitmeyi planladık. Plana sadık kalabildik ve Paris seyahatimizin 3. günü yerel rehberimizin aracı ile Brüksel'e yaklaşık 2,5 saat süren bir yolculukla vardık. Yolda, Napoleon'un son savaşını yaptığı ve İngiltere - Prusya İttifak Güçlerine karşı yenildiği  Waterloo'da mola verdik. 
Waterloo Anıtına çıktık ve Müzesini dolaştık. Müze'sinden Waterloo ve Napoleon yüksükleri bulunca çocuk gibi sevindiğimi itiraf etmeliyim.
      
Atomium
1958 yılında Brüksel Fuarı için simge olarak bu Atom figürü seçilmiş 


Brüksel'in simgesi "Manneken Pis" Heykeli

Rehberimiz; Heykelin yaklaşık 800 giysisi bulunduğunu ve bayramlarda ve anma günlerinde, günün anlam ve önemine uyan kıyafetlerin heykele giydirildiğini açıkladı. 
Bu heykel'in Brüksel'in simgesi olması şaşırttı beni biraz sanırım oyu Manneken Pis yerine Atomium'dan yana kullananlardanım :)







Brüksel'deyseniz olmazsa olmaz tadına doyulmaz çikolatalarını denemek olmalıdır mutlaka, şehir meydanı yani Grand Palace'daki çikolatacılarda onlarca çeşit çikolatanın hem tadına bakabilir, hem sevdikleriniz için satın alabilirsiniz, hayatı çikolata tadında renklere bulayabilmeleri için...

Midye çorbasını deniz ürünlerini sevenlere çok çok öneriyorlar ama ben denemeye çalışıp içemeyenlerdenim. Yine de değişik bir sunum yapıyorlar, çorba tencereleri görülmeye değer, sırf bu nedenle bile karnınız acıkınca ısmarlamanızı tavsiye ederim.
Brüksel küçücük ama oldukça zarif bir başkent. 

Şehir Meydanına; çikolatacılarla birlikte dantelacılar da imzasını atıyor. Danteller oldukça pahalı el emeği göz nuru olduğundan, bir de oldukça hoş goblenler süslüyor vitrinleri, özellikle goblen çanta ve yastıklar göz kamaştırıyor. 

Brüksel; Avrupa Birliğinin pek çok organına ev sahipliği yaptığından çoğu anlamda pahalı da bir Şehir. 

1971 yılından beri, her iki yılda bir, ağustos ayında Grand Palace, son derece yaratıcı bir organizasyona da ev sahipliği yapıyor. "Çiçek Halı Festivali"    Eğer bir Şehirkolik olarak Brüksel planlarınızın arasındaysa, seyahatinizi bu festivale göre ayarlamanızı özellikle öneririm. Gönüllüler ordusu tarafından Grand Palace kocaman bir halıya dönüştürülüyor begonya çiçekleri ile. Binlerce Begonya ile dokunan Halı, geceleri de müzik ve özel ışıklandırma sayesinde çekici hale geliyor ve turistlerin ilgi odağı oluyor...





***Fotoğraflar ;  nAifce tarafından 2006 Ağustos Ayında Brüksel'de çekilmiştir ...