2 Mayıs 2013 Perşembe

VATİKAN ve VATİKAN MÜZELERİ ve SİSTİNA ŞAPEL

Roma'daki 3. günümüzde Gezi Planımız Vatikan , Vatikan Müzeleri , Castel Sant'angelo ve Tebere nehri   (Tiber Nehri ) kıyılarında dolaşmak .
Kahvaltımızın ardından , Vatikan yollarına düştük , ancak , San Pietro Bazilikası'na girmek için hatırı sayılır kuyruk bekleyeceğimizi düşünüp , "Şehri arşınlayarak gezmeyi seven Şehirkoliklerden " olduğumuz halde taksiyi tercih ettik . Kaldığımız Otel Regio , Termini Tren İstasyonu yakınlarında . Dolayısıyla , Vatikan'a gitmek için Tebere nehrini geçmek gerekiyor , Vatikan , Tebere nehrinin diğer yakasında kalıyor .
Günlerden Cumartesi sabahı olduğu için olsa gerek San Pietro Meydanında oluşan Kuyruk yine düşündüğümüzden çok daha makuldu . Yaklaşık 20 dakika içinde kendimizi San Pietro Bazilika'sının içinde bulduk . San Pietro Meydanı ,  Roma'daki en ünlü Meydan . Hem de başka bir Ülkenin meydanı olmasına rağmen . Meydanı İtalyanlar değil , Vatikanlı polisler koruyor . Papa'nın korumasını ise ne İtalyan'lar , ne Vatikan'lılar üstlenmiş durumda . Papa'yı yaklaşık 500 yıldır Katolik olması şartı ile İsviçreli özel Muhafizlar koruyor hem de hala Michelangelo tarafından tasarlanmış olan çok renkli kıyafetleri ile .
San Pietro Meydanı , Mimar Bernini tarafından kocaman bir anahtar deliği şeklinde yapılmış ve meydanı dolduran herkesin , Papa'yı konuşması esnasında rahatça görebilmesi esasına göre tasarlanmış . Bu arada bu anahtar deliğine ait anahtarlar Aziz Paul'un elinde . Biri Cennetin anahtarı , diğeri cehennemin .
San Pietro Kilisesi , kuşbakışı bakıldığında "Haç" şeklinde yapılmış . Daha girerken vuruluyorsunuz Kapılarına . Kilise'ye adım atar atmaz hissettiğiniz ise "İhtişam" . Büyüklük konusunu kendileri de dert edinmiş durumda anladığım kadarıyla , San Pietro'nun , dünyanın en büyük Kilisesi olduğunu göstermek için Papalık tahtından Kilisenin kapısına kadar uzanan yolda , geçmişten günümüze kadar dünyanın en büyük Kiliselerinin isimlerini Altın Harflerle yere yazmış ve büyüklüklerini o Kiliselere göre tanımlamış durumdalar . En sonda , yani , San Pietro Kilisesinden bir önce en büyük Kilise hangisi dersiniz ??? Papalık Tahtına en yakın olarak ismi yazılı olan Konstantinopolis'in Ayasofya Kilisesi . Zaten , yere bütün bu bilgileri işlemiş olmalarının hedefinde , Ayasofya'dan ne kadar azametli olduklarını göstermenin yattığını düşündürtüyorlar benim gibi İstanbul tutkunlarına . Oysaki , San Pietro'nun güç gösterisine asla ihtiyacı yok . Zaten çok etkileyici , hem büyüklüğüyle , hem mimari açıdan , hem barındırdığı sanat eserleriyle , hem de hristiyanlığın merkezi olması dolayısıyla burası büyük bir iz bırakıyor Şehirkoliklerde .
Michelangelo da , San Pietro Kilisesinde çok önemli izler bırakmış . Bunlardan en etkileyici olan ünlü PİETA Heykeli . Meryem Ana'nın , çarmıha gerilip , ruhunu teslim etmiş olan Hz. İsa'nın naaşını kucağında izleyicilere sunduğu bu ünlü Heykeli , Fransız Piskopos Jean Bilheres , San Pietro'daki mezarı için Michelangelo'ya sipariş etmiş . Michelangelo , saflığını simgelemek için Meryem Ana'yı genç olarak betimlemiş . Ayrıca , Michelangelo , bir tek bu heykele imzasını atmiş olduğu için bu imza Heykel'i daha da  önemli kılmakta . Ancak , Dünya mirası listesindeki bu heykele 1970'li yıllarda Vandalist bir öğrenci tarafından zarar verilmiş (Rehberimiz heykelin parmaklarından birini kırdığını söyledi ) . Bu yüzden "Pieta" camekanda sergilenmekte . Fotoğraf açısından istediğiniz görüntüyü yakalayamıyorsunuz belki ama , saldırılara karşı korumaya almaları kaçınılmaz .

Ayasofya'nın San Pietro'daki izi . ( Bakış açısına göre resmin
orijinalini bozmadan paylaştım )  
Her bir şekil , temsil ettiği Kilisenin ,
San Pietro'ya göre büyüklüğünü fiziksel olarak
göstermekte . San Pietro Kilisesinden
sonraki Kilise İstanbul'daki Ayasofya ... 
San Pietro'nun heybetinin karşısında duramamış
hiç bir Kilise  
San Pietro Kilisesindeki en ilginç ritüellerden biri , üzerinde sade bir Haç'ın yer aldığı girişin yakınlarındaki duvarın her 100 yılda bir kırılması ve kapının açılması . Bu kapıdan geçme şansı bulan Hristiyan'ların günahlarından arındığına inanılıyor .
Haç'ın durduğu duvar , her 100 yılda bir kırılıyor
ve kapı açılıyor . Bu kapıdan geçen Hristiyanların
günahlarından arındığına inanılıyor . 
Michelangelo'nun ünlü heykeli PİETA  
Maalesef 1970'li yıllarda Vandalist bir öğrenci
tarafından zarar verildiği için PİETA Camekan'da
sergilenmekte

   




Papalık Tahtı 

Kilisenin büyüklüğünü açıklayabilecek bir resim bu
Tavana yakın yerdeki harflerinin yüksekliği 1,75 m ...
Yani , ortalama bir insan boyunda , her bir harf ... 
Meleğin ayağına dokunmak , bu da bir başka
inanış 

Tavan detayı 






Kapı detayları 


 Kızım çok istediği için onu kıramayıp "KUBBE"'ye çıkmayı kabul ettik , hem de asansörle çıkmak istemediği için merdivenlerden çıkmayı göze alarak , o an için yaklaşık 320 basamağın bizi beklediğini bilmediğim gibi , çok dar alanda , kısa adımlarla , nefes alamamanın dayanılmaz baskısı ve kasvetli bir yolculukla Roma'nın en iyi manzarasına ulaşacağımı da bilmeden ... Yolun kaçıncı basamağın daydım bilmiyorum , birden bütün enerjim bitti , ne ileri , ne geri ... Önümüzde Kubbeye çıkmaya çalışan Hristiyan memleketlerinden bir Turist Kafilesi , arkalarından 3 Türk Müslüman biz ve hemen arkamızda 7 Snop Fransız ... Ben fenalık geçirip ne yapacağımı bilemeden bir nefes alacak boşluk ararken , kızım da etkilendi ve birkaç dakikalık panik ardından , Fransızların da yardımıyla sarmal merdiven etrafında dışarıya açılmış olan pencerelerden birine yapıştık ve enfes Roma'yı seyrederek soluklandık . Tabii kızıma veryansın etmeye başladım ... Bu kadar zorlu bir yolculuk olduğunu bilseydim başlamazdım ana fikri ile . Satır satır günlerce Vatikan ve Roma'yı okurken tek atladığım Vatikan'da Kubbeye çıkarken 320 basamak bulunduğu . Atladığım bu detay , ailemizde bir faciaya yol açabilecekken , Kubbe'nin kapısından dışarı adım atar atmaz karşılaştığım eşsiz ROMA manzarası karşısında büyülendim ve kızıma eğer Kubbe'ye beni çıkartmasaydın Roma'yı eksik keşfetmiş olacaktım dedim . Teşekkür edip , öpüp koklamaya başladım . Yine de , eğer kapalı alan korkunuz varsa veya kalbiniz yeterince sağlam değilse , hele hele panik ataklarınız oluyorsa , Kubbe'ye asla merdivenlerden çıkmamalısınız . Bende de , kızımda da bunların hiçbiri olmadığı halde , hem yorgunluktan , hem çok dar ve gittikçe daralan merdiven boşluğunda tırmanmaktan sonunu çok zor getirdik Kubbe'nin , hem de Kaşif Şehirkolikler olmamıza rağmen .       









Kocaman bir Anahtar deliği - Vatikan Meydanı 

Vatikan Müzeleri 





 Kubbeye çıkarken Fiziksel ve Ruhsal panik yaşamayacaksanız mutlaka çıkmalısınız , Vatikan da , Roma da bir başka güzel yüksekten . Bir günde gezebileceğiniz , anlayıp içinize sindirebileceğiniz bir yer asla değil Vatikan , San Pietro ve Vatikan Müzeleri . Bize yetmedi , ilk fırsatta bu seyahati tekrarlayacağız kızımla .
Ve gezi haritanızı çıkartırken mutlaka ama mutlaka Vatikan Müzelerini dahil edin . Sistina Şapel'den etkilenmemek , Rafael'in eserleri karşısında saygı duruşunda bulunmamak elde değil . Gördüğüm heykellerden de büyülendim , tablolardan da . İtalyanlar , bütün sahip oldukları değerlere gerektiği gibi sahip çıkmışlar , korumuşlar ve son derece titiz ve önemseyerek sergiliyorlar .
Hala kızmaktayım kendime , Roma'ya neden bu kadar geç kaldım diye .

***Fotoğraflar ;  nAifce tarafından 2012 Ekim Ayında ROMA - VATİKAN - NAPOLİ ve POMPEİ ' de  çekilmiştir ...  

SOYADI ; GİRİŞ GELİŞME SONUÇ

GİRİŞ 
KUŞLAR UÇAR
AŞK VURULUR
TUTUKLANIR BU ŞEHİR
GİDERSEN
SEN ÖZGÜRSÜN GERÇİ
GİDERSİN
GİTMEK İSTERSEN

FİLM AFİŞLERİ SARARIR
GÜNLER DAHA DA KISALIR
SAÇLARIMDAN
CAMDA NEFESİNİN İZİ
SİLİNİR
YAVAŞ YAVAŞ
YÜREĞİMDEKİ İZLERİ DE
SEN SİL SİLEBİLİRSEN
SEN ÖZGÜRSÜN GERÇİ
SİLERSİN
SİLMEK İSTERSEN

SABAH KOKUSU
UÇAR ÇAYIN DEMİNDEN
KALAN KUŞLAR DA VURULUR CAN EVİNDEN
KIZKULESİ TUTUNUR
BİR GEMİNİN SON SEFERİNE
O DA GİDER
BAŞKA DENİZE
BAŞKA HİKAYEYE
SEN ÖZGÜRSÜN GERÇİ
BULURSUN YENİ HİKAYE
ANLATACAK
YENİ DENİZLERE

GELİŞME
SESİN GİDECEK
GÜLÜŞÜN EKLENECEK BİLETİNE
ÖZLEMEYECEK NE İÇTİĞİN KAHVE
NE BAŞUCUNDAKİ KİTAP
HABERİ BİLE OLMAYACAK GUGUKLU SAATİN
HER SAAT BAŞI SENDEN HABER
BEKLEDİĞİM
GİDERSEN İLLE GİDECEKSEN
ADIMI ÇAĞIR YANINA
BİRİNİ VERİRİM
BİRİKTİRDİĞİM HARFLERİN
SEN ÖZGÜRSÜN GERÇİ
CEBİNDE SADECE OLMASINI İSTEDİKLERİN

SONUÇ
ÖLÜ KUŞLARI TOPLADIM
AŞKI KALDIRDIM YERDEN
GÖRÜŞ GÜNÜNDE ŞEHİR
YORGUN VE YIKIK DÖKÜK
SENDEN ANLATTI
KIL PAYI KAÇIRDI
BU AŞK İKİNİZİ
KIL PAYI GÜNDÜZ TUTAMAZ YA GECEYİ

KIRILDI TÜM RENKLER
KIRILDI AŞKA BULANMIŞ KADERLER  
SEN ÖZGÜRLÜK YOLUNDA
BEN DARAĞACINDA HAYALLER ...

nAifce
Giriş Gelişme Sonuç // 2008