31 Mart 2012 Cumartesi

YÜREĞİMDE TAŞIDIĞIM ŞEHİRLER ; KARLOVY VARY

KARLOVY VARY // KARLSBAD

Yılları hem yaşamış, hem biriktirmiş, biriktirirken yaşlanmış, yaşlanırken modası geçmiş. Yıllara boyuneğmiş zarif bir büyükanne Karlovy Vary.
Gençliğinde bir dönem Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK bile abayı yakmış bu zarif kadına.
Şaşaalı gençliğinden kalma vizon kürkü omuzlarında, saçını incili tarakları ile toplamış, buruşuk yaşlı ellerinde çok karatlık zümrüt yüzüğü ve nur yüzünde gündüzün sakinliği, kapısının çalınmasını bekliyor geçmişten birinin gelip onu alacağını ve bembeyaz keten örtülü, incecik porselen tabaklı, gümüş çatal bıçak ile yemeklerin servis edildiği bir masada, Bohemia kristal kadehlerde kırmızı şarabı sağlığına kaldıracaklarını düşünüyor, düşlüyor...
Bekliyor  bekliyor  bekliyor ...
Günboyu eski dostlarını hatta sadece tanıdıklarını bile bekliyor. Kapısı çalınmıyor ve gece inerken üzerine kasabanın uyuyakalıyor büyükanne Karlovy Vary gündüzü daha bitiremeden.
Yaşlılıktan gündüzleri yaşıyor Karlovy Vary gecelere enerjisi yetmiyor erkenden uyuyor hava kararır kararmaz.
Avrupa'nın geçmişini öğrenmek istiyorsanız bu büyükanne ile tanışmalısınız henüz yaşıyorken.
Anlatacağı o kadar çok şey var ki eskilerden, bir yandan o anlatıyor bir yandan siz Tepla Nehrinde maskeli baloya karışıyorsunuz üstelik davetsiz olarak :)
Elinizde en pahalı Bohemia şampanya kadehi, tanıdık bir yüz arıyorsunuz etrafınızda. O kadar kısa sürüyor ki Balo bir geliş bir gidiş mesafesi nehrin kenarında ya da göz açıp kapayana kadar. Karlovy Nine anlatmaya devam ediyor buarada kendisi bile nefesinin yetmesine şaşırıyor zaman zaman kapanıyor gözleri yorgunluktan sonra aniden enerji buluyor sevdiği biri aklına gelince.
Tepla nehrinde zaman o kadar yavaş akıyor ki unutulmasını buna bağlıyor insan. Hani varolmanın reçetesi olsa elinizde yeni baştan kuracaksınız bu nehri daha debili, daha deli dolu.
Ayrılırken bu yaşlı ve yorgun kasabadan biliyorum bir daha görüşemeyeceğimizi. Zamanın Karlovy Vary'e yetmeyeceğini.

Siz de benim gibi " Şehri olduğu gibi seven ve kabul edenlerdenseniz şehir anılarını biriktirip, geçmişi sorgulamayı sevmeyenlerdenseniz " gidin ve anlatsın Karlovy Vary aşklarını, gençliğini, kimi hatalarını, kimi sorularını, kah doğrularını ama tamamen gerçeği... Dinleyin ilk ağızdan, ondan.
Karlovy Vary'i tanıdıktan sonra başka diyarlar yavan geliyor şehirkoliklere.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder